Heeft u wel eens een telefoontje, brief of e-mail ontvangen met de boodschap: ‘Gefeliciteerd u heeft een prijs gewonnen!’. Werd u vervolgens verzocht een geldbedrag over te maken om de geldprijs te kunnen ontvangen? Ga hier dan niet op in. U heeft mogelijk te maken met (loterij)fraude.
Fraude en loterijen
De Kansspelautoriteit krijgt geregeld vragen en meldingen van consumenten over e-mails, brieven of telefoontjes van (buitenlandse) loterijen. De consumenten zouden een geldprijs in een loterij hebben gewonnen. In de correspondentie die daarop volgt, worden zij gevraagd een kopie van een paspoort of rijbewijs op te sturen. Soms worden zij gevraagd een vergoeding te betalen voor een notaris of administratiekosten. In de praktijk blijkt dat de betalingen ten goede komen aan buitenlandse organisaties en is er sprake van oplichting.
Hoe herkent u een e-mail van nep-loterij?
- U heeft geen lot gekocht, maar u heeft toch een prijs gewonnen. Er bestaan geen loterijen zonder loten. Er bestaan ook geen loterijen die uit emailadressen de winnaar(s) aanwijzen.
- U wordt gevraagd een vergoeding te betalen voor het ontvangen van de prijs. Loterijen mogen hiervoor geen vergoeding vragen.
- Nep-loterijen gebruiken meestal gratis emailaccounts zoals Yahoo, Hotmail, AOL, Live, MSN, Gmail, etc.
Wat doet de Kansspelautoriteit?
De Kansspelautoriteit ziet toe op de naleving van de Wet op de kansspelen. Fraude onder het mom van een loterij valt niet onder de werking van de Wet op de kansspelen. Daarom heeft de Kansspelautoriteit met de Fraudehelpdesk afgesproken meldingen van consumenten over mogelijke (loterij)fraude door te sturen naar de Fraudehelpdesk.
Wat kunt u zelf doen?
- Ga niet in op e-mails, brieven of telefoongesprekken van buitenlandse loterijen.
- Raadpleeg de overzichten van vergunninghouders op de website van de Kansspelautoriteit: verleende eenmalige vergunningen, meerjarige vergunningen en verleende speelautomatenvergunningen. Staat een organisatie hier niet onder vermeld, ga dan niet in zee met deze organisatie.
- Stuur geen kopieën van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Fraudeurs proberen op deze manier toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens.
- Betaal niets! Fraudeurs proberen op deze manier toegang te krijgen tot uw bankgegevens.
- Meld verdachte telefoontjes, brieven of e-mails bij de Fraudehelpdesk via http://www.fraudehelpdesk.nl/home
- Tot slot kunt u bij politie aangifte doen van een strafbaar feit.