Uitschrijven voor loterijpost: hoe werkt dit?

Volgens de loterijen is het mogelijk om jezelf uit te schrijven voor dergelijke post. Dit kan gedaan worden middels een privébericht waarin adresgegevens worden verzonden. Hierna stuurt de loterij je geen loterijpost meer. Simpel, en het lijkt ook naar behoren te werken. Toch plaatsen vele mensen vraagtekens bij het feit dat deze loterijpost überhaupt verstuurd kan worden. De wet wordt toch omzeild, want eigenlijk zouden ze door de ja/nee stickers geen post mogen sturen naar sommige mensen. Het is dus mogelijk je uit te schrijven, maar voor veel mensen is dit niet genoeg.

Reactie van de loterijen op loterijpost

Ben je geen fan van loterijpost? Als je jezelf niet uitschrijft, zul je het alsnog blijven ontvangen. Tenminste, in een reactie laat de Postcode Loterij weten niet te stoppen met het versturen van loterijpost. Voor hen is dit een belangrijk middel om nieuwe mensen aan te trekken en zo meer geld te vergaren voor goede doelen. Een groot deel van de verkoop ontstaat dankzij dergelijke brieven. Ondanks de vele klachten zien zij geen reden om te stoppen met het versturen van loterijpost. Ook wijst de loterij er op dat het papier van de brieven van gerecycled papier is gemaakt.

Onderzoek naar loterijpost

Ook bij de Consumentenbond is de overlast door loterijpost opgevallen. Zij deden hier onderzoek naar en ontdekten dat bijna 90% van zo’n 12.000 ondervraagden de loterijpost als hinderlijk ervaarden. Ook wordt niet gewaardeerd dat de loterij op deze wijze tracht je iets ‘aan te smeren’. Überhaupt vindt meer dan 90% van de ondervraagden dergelijke reclamepost zeer storend. Daarom vroeg de Consumentenbond aan de loterijen om voor 2020 na te denken over alternatieven voor loterijpost. Tot op heden lijkt er weinig te zijn gedaan met deze oproep.

Dat de hinder die ondervonden wordt van loterijpost breed leeft in de samenleving, is inmiddels wel duidelijk. Inmiddels zijn er ook kamervragen gesteld over dergelijke praktijken. Onder andere GroenLinks, PvdA en SP lieten blijken dat de hoeveelheid loterijpost hen totaal niet zinde. Echter stelde verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keizer dat zij geen reden zag om iets te veranderen aan de praktijken van de loterijen. Vooral het feit dat mensen zichzelf uit kunnen schrijven ziet ze als reden om niets te doen. Een hard gelag voor mensen die hinder ondervinden van loterijpost. Voor hen zit er maar één ding op: zich uitschrijven bij de desbetreffende loterij(en).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven